FUN-тастични стратегии за учене на нови думи

Изграждането на богат речник на чужд език отнема време и често се оказва препъни-камък за повечето начинаещи. Но да знаеш много думи на чуждия език е КЛЮЧЪТ към това да го говориш- все пак няма как да търсиш в речника всяка дума, която може да ти потрябва, докато си лице-в-лице с този, с който общуваш…, или докато си на опашка в магазина и се опитваш да си купиш хляб.

Колкото по-богат е речникът на един човек толкова повече емоции и идеи може да предаде на другия и толкова по-стойностно става самото общуване (разбира се и без знанието на език човек може да преживее моменти на близост и някакси да се разбере с другия, но не за това ще пиша днес).

Предлагам ви няколко лесни стратегии за учене на нови думи:

  1. Настрой мобилния и социалните си мрежи на чуждия език. Може да е малко страшничко изведнъж всичко да ти се изписва на арабски или японски, но си заслужава усилието. При все че веднъж ми се наложи около половин час да се ровя из телефона си, за да открия желаната от мен функция, докато телефонът ми беше настроен на арабски, мога да ви уверя, че заниманието не беше безполезно, а удоволствието от това да знам, че съм успяла да “покоря” този неподозиран “връх” беше ОГРОМНО. Настройването на социалните мрежи и мобилен телефон на чуждия език помага за това поне частично да се “потопите” в езика и с времето да придобиете увереност и лекота при използването му. Сигурно си мислите: “За какво ми е да знам как се казва “календар”, “изтегляне” или пък “забравена парола”? Освен че много от думите, които ще научите, могат да бъдат полезни и в други ситуации, този метод ви предлага учене без кой-знае-какво усилие. Вместо да пишете думите по сто пъти, най-вероятно ще ги запаметите “автоматично” просто защото ги виждате достатъчно често.
  2. Свали текстовете на любимите си песни. От това по-яко няма накъде. Просто потърси любимите си песни на изучавания от теб език и се опитай да разшифроваш тяхното значение. Дори и да не разбираш всичко и да не успееш да преведеш цялата песен, със сигурност, ще научиш много думи.

    Най-ефективно се учат нови думи в КОНТЕКСТ!

    Ако имаш дори и най-обща представа за какво се пее в песента, това ще ти помогне да отгатнеш значението на някои думи. Освен това така постепенно ще придобиеш представа за различните употреби на дадена дума и ще можеш да я използваш в различни ситуации!!!

  3. Превърни ученето в игра с Flashcards. Напиши новите думи на малки картончета, като от едната страна напишеш думата на чуждия език, а от другата- на своя собствен. Така когато намериш няколко свободни минути за убиване, вадиш тестето и бързо ги преглеждаш. За да запомниш думите по-трайно е добре да визуализираш ситуация, в която може да ги използваш, или да измислиш няколко примерни изречения. Така мозъкът ти ще изгради по-силни асоциации и думите инстинктивно ще бъдат на повърхността на съзнанието ти, когато употребата им би била подходяща.
  4. Разлепи лепящи листчета из цялата къща! Ако си начинаеш в даден език, можеш да разлепиш нови думи на различни места из стаята си, така че да си ги припомняш постоянно. Хората, които живеят с теб, може да не са особено щастливи, но току виж и те се заразят и започнат да учат с теб!
  5. Използвай Memrise: Това е уебсайт подходящ за нашинаещи и малко напреднали. Чрез снимки и кратки видеа платформата ще ти помогне да научиш нови думи с тяхното правилно произношение, а игровият формат е зарибяващ
  6. Thesaurus: Тезаурус е сайт, който редовно се препоръчва на студентите от американските университети, за да развият езиковия си запас, при все че английският им е майчин език! Ако ти се налага да пишеш на английски, просто влез в сайта и потърси думата, която ти е необходима. Тезаурус ще ти предостави богат лист със синоними, антоними, примерни изречения и информация за контекстите, в които се използват различните думи. Българите често си мислят, че английският е беден език и че няма богатството от думи на българския. Това е пълен мит. Думите в английския имат най-различни нюанси и употреби и това да го владееш на много високо ниво изисква чувствителност към това кога коя дума да се използва.
Маги Назер е изпълнителен директор и създател на Immersion Language&Leadership Academy. След като завършва НГДЕК, Маги продължава образованието си на пълна стипендия в четвъртия най-добър колеж в САЩ: Middlebury College, където учи Социология и Арабски. Тя е опитен социален предприемач с мечта да направи образователните възможности, които са й били предоставени, достъпни за възможно най-голям брой млади хора. Можете да се свържете с Маги на maggie@immersion.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *