Поумней с три БЕЗПЛАТНИ онлайн възможности за обучение

В какво би искал/а да подобриш уменията си тази година? Изкуствен интелект? Програмиране? Предприемачество? Психология?

Най-успешните и удовлетворени хора често споделят, че дължат всичко, което имат, на това, че не спират да се развиват и да търсят начини за самоусъвършенстване. Според невронауката ангажирането на мозъка с предизвикателна интелектуална дейност увеличава неговата пластичност и повишава креативността, паметта и радостта.

Какво по-хубаво от това да упражняваш езика си, като същевременно научаваш нови умения и информация, които биха ти били полезни в дългосрочен план? Времето, в което живеем, е толкова вълнуващо: възможностите за развитие и учене никога не са били толкова леснодостъпни, даже безплатни! (През по-голяма част от историята само миниатюрна част от човечеството е имало достъп до образование- тези на власт и най-приближените им.)

Ето няколко платформи, с които да продължите да се образовате- на световно ниво, но в удобно за вас време.

  1. Coursera– Искаш ли да разбереш какво е да бъдеш студент в един от най-престижните университети в света като Станфорд, Йейл, Харвард? Обучението в тези университети струва около 60 хиляди щатски долара на година, но благодарение на Coursera курсове на всевъзможни теми, преподавани в тези и други световни университети, са само на клик разстояние!

Курсовете включват видео уроци, както и кратки тестове, чрез които да тествате какво сте запомнили и да затвърдите наученото (нестресиращите тестове засилват паметта, тъй като колкото повече човек възпроизвежда новата информация, толкова по-дълбоко се закодира тя чрез нови асоциации и невровръзки). Наред с това всеки курс разполага с форум, в който участниците могат да обсъждат материала и да задават въпроси.

Уникалното за Coursera е, че дори може да се получават сертификати за завършени курсове. Макар че тази опция е платена, платформата има щедра политика за предоставяне на финансова помощ (или иначе казано: стипендии!). Преди време се бях записала за курс по Микроикономика, за да се включа в него и да получа сертификат за участие с информация за постигнатите от мен резултати, трябваше да заплатя около 150$. Вместо това попълних запитване за финансова помощ (много кратък формуляр, достъпен за всеки курс, предлаган от Coursera) и описах накратко, че съм студентка с нередовни доходи и че не мога да си позволя да заплатя таксата. Молбата ми беше одобрена в рамките на няколко часа без проблем!

Няколко курса, от които можете да се възползвате:

2. Alison- Няма значение дали си предприемач, искаш да научиш повече за това как да взимаш изгодни финансови решения или просто да опиташ нещо ново, като това да учиш Арабски или да придобиеш умения в дигитален дизайн. Курсовете, предлагани от Alison, са отлична отправна точка за задълбочаването на познанията в тези и още много други сфери.

Няколко листа с многобройни, интересни курсове:

Пълен списък с предлаганите курсове може да бъде намерен тук. Регистрацията е бърза- чрез и-мейл, фейсбук или друга социална мрежа.

3. Academic Earth- тази платформа се отличава с това, че създава плейлисти с видеа от различни сфери на познание, които са обединени от обща тема. Ако искате да разберете как различни дисциплини подхождат към определена тема или проблем, то със сигурност ще

4. Udacity- Ако искаш да се научиш да програмираш или да подобриш математическите си умения, ще се влюбиш в този сайт. Udacity не само предлага съкровищница от видеа, които да те направят машина в това, което те интересува, но и дава информация за нивото на трудност на всяко видео, така че да се развиваш постепенно и да следиш прогреса си.

Този сайт предоставя и онлайн специализации: цената на семестър е около 800$, но отново има налични стипендии, от които можете да се възползвате!

Желаем ви забавно и вдъхновяващо учене!

Маги Назер е изпълнителен директор и създател на Immersion Language&Leadership Academy. След като завършва НГДЕК, Маги продължава образованието си на пълна стипендия в четвъртия най-добър колеж в САЩ: Middlebury College, където учи Социология и Арабски. Тя е опитен социален предприемач с мечта да направи образователните възможности, които са й били предоставени, достъпни за възможно най-голям брой млади хора. Можете да се свържете с Маги на maggie@immersion.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *