Започни да ГОВОРИШ езика, който учиш ОЩЕ ДНЕС

 

 

 

владеенето на английски ми даде възможността да уча в 4-я най-добър колеж в Щатите- Middlebury college- и да общувам свободно с хора от целия свят

Милиони хора по света се мъчат да научат чужд език безрезултатно. Чуждоезиковото обучение най-често е скъпо, скучно, дългосрочно и без видими резултати. Но колко от нас въобще знаят от къде да започнат и как да подобряват уменията си сами?

Предложенията, които ще ви дам, идват от личен опит и са вдъхновени от моето лично желание да практикувам и да се усъвършенствам в езиците, които искам да мога да говоря. Учила съм повече от 7 езика с различна степен на трудност и постигната успеваемост.

Английският тези дни ми е основният език за общуване, четене и учене и е достатъчно добър, за да ми позволи да завърша с отличен успех четвъртия най-добър колеж в Щатите. Говоря италиански с много добро произношение, използвам активно руски. Учила съм „мъртвите“ езици латински, старогръцки и старобългарски.

От всички езици, обаче, най-голяма гордост и предизвикателство ми е арабският. Стигнах най-високо ниво на напредналост в езика само след 3 години изучаване (в сравнение английският, който е в пъти по-лесен, ми отне има-няма десет години учене- друг въпрос е дали ученето на език в училище се брои).

Ключът към научаването на нов език е в това да се използва ЕЖЕДНЕВНО. Четенето на езика, слушането на неговата реч, опитите да пишем ни помагат не само да увеличим езиковия си речник, но и непрекъснато да „освежаваме“ паметта си, така че да няма загуба на знание, а новите думи и граматика да се утвърждават.

Но колкото и да са важни четенето и слушането те са основа за говоренето на чужд език, но не и негов катализатор. Истината е, че за да проговориш на чужд език, първо трябва буквално да си отвориш устата и да си развържеш езика: да се потопиш в разговор с жив човек.

Говорът е основното ни приспособление за общуване един с друг.  Учените спорят колко точно е била развита речта на неандерталците, но се обединяват зад това, че речта се е появила при нуждата от комуникация поради усложняващата се човешка дейност (като сътворяването на оръжия за лов на плячка и защитата на племето от опасност). Говорът и използването на език са уникални не само с това, че са способност само на човека, но и че изискват много развито мислене. За да се произнесе или възприеме дори и само едно изречение се изисква огромен запас от социални и културни асоциации, спомени, интерпретация на контекста, оценка на емоциите и подбудите на събеседниците, подсъзнателно умение за контрол на гласовите органи и пр.

Всичко това може да звучи стряскащо: ако процесът за създаване на реч е толкова сложен, да проговориш чужд език вероятно е много, много трудно и отнема много дълго време?

Не се бъркайте: да проговориш чужд език е ЛЕСНО, просто в повечето случаи не е това, на което се фокусираме.

Само си помислете за всичките години учене на Английски в училище- обучението по езици в България в 90 на 100 от случаите се фокусира само върху ученето на граматика и правенето на еднотипни упражнения, вместо да окуражава учениците да използват активно езика и да го говорят. В едно училище в Люлин, което наскоро посетих, за да представя 24/7 Immersion, учениците страшно се изкефиха на това как прочетох името на организацията ни „Immersion Language&Leadership Academy“ и дори ме накара няколко пъти да го повторя. Видите ли- те никога не са чували българин да говори английски добре „с американски акцент“- не били чули госпожата по Английски да говори на Английски!

Проговарянето на чужд език е най-лесно и плавно, когато вече знаете поне мъничко граматика на езика (поне сегашно и бъдеще време) и знаете поне 500 думи на езика. От там нататък всичко е въпрос на малка доза кураж- да се предизвикате да говорите дори и да правите грешки и да ви се налага да повтаряте вече казаното, да задавате въпроси или да прибягвате до жестове.

Най-големият мит, който спъва развитието на хората, опитващи се научат чужд език, е погрешното вярване, че да говориш чужд език означава да го говориш правилно.

Избийте си го от главата още днес и ще ми благодарите вечно: дори и хората, за които езика е майчин, не го говорят винаги правилно! Всеки прави грешки, лапсуси всякакви… Но познайте какво: това да се предизвикате да говорите не само ще ускори развитието ви в езика многократно. Гарантирам ви, че общуването с други хора ще ви мотивира в степен, в която и най-добре написаният учебник не може.

От къде обаче да намерим хора, с които да практикуваме, когато не познаваме нейтив спийкъри и няма изгледи да спечелим ваканция до Лондон (впрочем твърдението, че „език се учи на място“ е научно отхвърлен мит без покритие).

Без повече бавене, искам да ви представя няколко начина, чрез които да започнете веднага да практикувате езика, който искате да можете да говорите. Идеите, които ви предлагам са изпитани от мен и приятелите ми, и са страхотен старт за ускорено подобряване на комуникативните умения по чужд език.

Съвет №1: Започни да се срещаш с чужденци, посещаващи града ти: когато бях в гимназията се регистрирах в онлайн платформата Couchsurfing, която ми даде възможността да се срещам с чужденци и да общувам с тях на английски. Като цяло каучсърфинг предлага на хора от целия свят да се запознават и да осъществяват културен обмен: чрез платформата можете да намерите хора, при които да пренощувате безплатно или такива, които да приемете у дома си за няколко вечери, наред с това е възможно просто да отбележите в профила си, че искате да се срещнете с други каучсърфъри за кафе или разходка, без да остават у вас, ако това не ви е възможно или удобно. Има много хора, които предпочитат да останат на хостел или хотел, но въпреки това използват каучсърфинг, тъй като искат да се запознаят с хора от дадения град, с които да го разгледат и да опознаят. Платформата е доста сигурна- всеки по-активен член има рейтинг и коментари от хора, които вече са му гостували или са прекарали време с него. За всеки случай е добре да си уговаряте срещи на централни места с много хора. Тези дни Tinder е не по-малко добър вариант за запознанства с хора, с които да практикувате езика, който учите. Много чужденци използват Тиндър, за да се запознаят с местни хора, когато простигнат в България. Въпреки че Тиндър има репутация на приложение за забивки, много хора го използват като платформа за нови приятелства, нетуъркинг и пр. Ако искате да се срещате с чужденци за езикова практика можете да го напишете в профилното си описание и да го споменете веднага щом имате съвпадение с чужденец. Без значение коя платформа ще изберете, срещите с чужденци ще ви помогнат да упражнявате и подобрите езика си, като натрупате опит и увереност. Разговорите с хора както от couchsurfing така и от Tinder могат да бъдат както много забавни и незатормозяващи, така и много дълбоки: различните теми за разговор ще ви помогнат да увеличите речниковия си запас.

Минус: Не всеки град в България се радва на интерес от чужденци и туристи, които на всичкото отгоре и да са активни потребители в предложените платформи. Намирането на езиков партньор по този начин може да отнеме известно време, най-често не става от раз.

Съвет №2: Намерете си онлайн езиков партньор, за когoто езикът е майчин:

Ако нямате желание или възможност да си уговарят срещи лице-в-лице с чужденци в своя собствен град, можете да се възползвате от многообразието от мобилни приложения и сайтове за езиков обмен. Тези платформи дават възможността на хора от целия свят да упражняват езиковите си умения и да създават приятелства. Най-добрите сайтове, които ви препоръчвам, са Italki, Speaky, Conversation Exchange, както и приложението HelloTalk с повече от 2 милиона потребители и повече от 100 предлагани езици!

В общия случай трябва да се регистрирате, създадете профил с информация за езиците, които владеете, както и тези, които искате да научите. След това според спецификата на всеки сайт можете да зададете критерии (като възраст, пол, държава) за подбор на хората, с които да общувате. Самите разговори се провеждат чрез Скайп или чрез аудио и видео, предлагани от самата платформа.

Минус: Доста от тези сайтове са за езиков обмен, при който и двете страни могат да упражняват език, който искат да научат- например си пишете с някой, който иска да научи български и който може да ви помогне да подобрите английския си. В този смисъл може да е по-трудно намирането на езиков партньор, ако единственият език, с който можете да предложите да помогнете на другия е български, а няма много желаещи да го научат. Това обаче не трябва да ви спира, от личен опит мога да ви кажа, че има достатъчно хора, които биха си говорили с вас дори и само за да научат повече за България и живота тук, тъй като това може да им се струва интересно само по себе си.

Практикуването на чужд език с добър приятел е супер забавно и много продуктивно: започнете с минимум часове седмично, а след време можете да превключите и да си говорите на езика през по-голяма част от времето

Съвет №3: Намери приятел/ка, с когото да общуваш на езика минимум –– (вмъкни тук реалистична цифра) часове. Социалната мрежа ни позволява да се свързваме един с друг по неповторим начин. Ако предишните предложения не те устройват по една или друга причина, разучи какво е положението в собствената си мрежа от контакти. Много вероятно е да има и други като теб, които да искат да общуват на английски, испански или дори арабски при това недалеч от теб. Фейсбук групите на квартали (Обеля си има такава, едва ли сме единствени), училища, университетски специалности и пр. също могат да бъдат удачно място, където да напишеш, че си търсиш езикови партньори.

Минус: Разговорите с приятели на езика не могат да се сравнят с това да се общува с човек, за когото езикът е майчин, тъй като те едва ли имат подобно произношение, речников запас и пр., но е добро начало!

 

БОНУС СЪВЕТ: Когато се насъберете достатъчно хора, организирай парти или събиране, на което да се говори само езикът, който искате да овладеете.

Желая ти успех и много забавни моменти на избрания от теб език! Сподели с нас своите впечатления и преживявания в коментарите по-долу.

 

Ако се опитваш да научиш английски или испански, ти препоръчвам да разгледаш програмите за пълно потапяне в езика, които предлагаме в Immersion Academy. Нашата 24/7 Summer English Immersion ти дава 300 астрономически часа езикова практика и обучение от преподаватели от САЩ в рамките на 18 дни незабравимо групово изживяване в непосредствена близост до Рилските езера. Цената на програмата, включваща настаняване в хотел Теменуга***, храна и транспорт е само 700лв., ако се запишеш преди 1-ви Март.

Маги Назер е изпълнителен директор и създател на Immersion Language&Leadership Academy. След като завършва НГДЕК, Маги продължава образованието си на пълна стипендия в четвъртия най-добър колеж в САЩ: Middlebury College, където учи Социология и Арабски. Тя е опитен социален предприемач с мечта да направи образователните възможности, които са й били предоставени, достъпни за възможно най-голям брой млади хора. Можете да се свържете с Маги на maggie@immersion.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *