Mag

Маги Назер

Изпълнителен Директор и Създател

Маги Назер е социален предприемач, активист, блогър, пътешественик и приключенец. На стоп или като организатор на различни младежки проекти, Маги е посетила повече от 25 държави, силно се вълнува от личностно развитие, образование и социална справедливост.

Маги е родена в София- майка й е българка, а баща й- палестински бежанец. До седми клас е ученичка в 140 СОУ в кв. Обеля, след което продължава образованието си в НГДЕК, където учи латински, старогръцки, старобългарски и английски, наред с много литература и философия.

В девети клас Маги основава благотворително ученическо дружество и успява бързо да привлече много връстници, които да доброволстват в домове за възрастни и деца, лишени от родителски грижи. След като посещава първия си младежки обмен, по време на който се запознава с младежи от цяла Европа и за пръв път й се налага да говори на английски, Маги решава, че на всяка цена трябва да организира подобен обмен, така че и доброволците от дружеството да получат достъп до това невероятно изживяване.

С неуморен труд Маги успява и организира не един, а два обмена още преди да навърши 17. Проектите се провеждат в България и в Обединеното Кралство с участието на повече от 60 български и британски младежи и са финансирани от програми на ЕК. През следващите години организацията дава възможността на десетки ученици и студенти да пътуват и опознават други култури със средствата на неформалното образование.

След като представлява България като младежки делегат на конференция на ООН в Бали и едномесечна програма за лидерство в САЩ, Маги решава да кандидатства за прием в университети отвъд океана. Получава пълна стипендия да учи в колежа Мидълбъри в щата Вермонт (четвъртия най-престижен колеж в САЩ), където учи Социология.

Учейки в Мидълбъри, Маги успява да сбъдне много свои мечти: започва да учи Арабски още през първия си семестър, посещава Палестина за първи път, прекарва семестър в Йордания, върши изследователска дейност в Сиера Леоне, Африка. Именно ученето на Арабски по време на обучението й в Мидълбъри, в рамките на двумесечен интензивен курс в Калифорния и в Йордания вдъхновяват Маги да пренесе техниката за обучение по чужди езици чрез “пълно потапяне” в България.

По време на обучението си в Мидълбъри Маги получава отличие за социално предприемачество и парична награда в размер на 8,000$, за да прави стажове и продължи да се развива като социален предприемач. В следствие на това тя преподава английски и организира младежки обучения по лидерство на Западния бряг, в Палестина; работи в Програмата за Развитие на ООН в Йордания, както и в консултантска компания в Ню Йорк.

 

 

Интервю с Маги в Центъра за Социално Предприемачество, Middlebury College (на Английски)

Маги в списание Грация, 2013г.